• Krásy jesene - súťaž

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krásy jesene - súťaž.

            Aj tento školský rok sme skrášlili interiér našej školy jesennými výrobkami, ktoré deti priniesli na výstavu "Krása jesene". Do súťaže sa zapojilo 25 žiakov. V hlasovaní rodičov aj všetkých spolužiakov sa v top 10 umiestnili a boli ocenení: Noemi Benková 2.A, Karol Betinský 1.A, Klára Dubovanová 1.A, Vivien Štofaňáková 5.A, Emilly a Adela Fajth 3.A a 1.A, Alica Figurová 2.A, Branislav Galko 4.A, Stanislava Lednická 2.A, Alexandra Nováková 6.A a Sofia Toporová 4.A. Tešíme sa na nápady v ďalšom školskom roku. Súťaž pripravila pani učiteľka Tkáčová.

          • Výberové konanie na voľné pracovné miesto: školník – kurič – údržbár.

          • Základná škola Domaniža vyhlasuje výberové konanie na voľné pracovné miesto školník – kurič – údržbár.

            Pracovný pomer: na dobu neurčitú s 3 mesačnou skúšobnou lehotou

            Úväzok: 100 %

            Požiadavky:

            • zdravotná spôsobilosť pre výkon manuálnych pracovných činností,
            • manuálna a technická zručnosť,
            • zodpovednosť, dôveryhodnosť, samostatnosť,
            • zmysel pre poriadok a dôslednosť,
            • obsluha strojov na údržbu trávnikov a sdaov,
            • držiteľ kuričského preukazu – možno dorobiť pred nástupom,
            • bezúhonnosť.

            Kvalifikačné predpoklady:

            • úplné stredné vzdelanie alebo stredné odborné vzdelanie

            Dátum a miesto výberového konania:

            • 8. 11. 2023 o 13:00 hodine v riaditeľni ZŠ Domaniža

            Dátum nástupu:

            • 1. 12. 2023

            Platové podmienky:

            • tabuľková mzda 851 € + osobné príplatky

            Zoznam požadovaných dokladov:

            • žiadosť s uvedením telefonického kontaktu,
              • profesijný životopis,
              • overené doklady o nadobudnutom vzdelaní a praxi,
              • výpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace,
              • súhlas k použitiu osobných údajov pre účely výberového konania v zmysle §11 zákona NR SR č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
              • kuričský preukaz – možno dorobiť pred nástupom.

            Náplň práce: bežné školnícke a údržbárske práce, kosenie areálu, starostlivosť o školské sady, údržba a servis zariadení školy a exteriérov školy, bežná oprava a údržba elektrických, signalizačných, vodovodných inštalácií a armatúr, drobné stolárske a murárske práce, vykurovanie školy a obsluha vykurovacích zariadení ...

            Uchádzači o pracovné miesto doručia svoje žiadosti poštou alebo osobne na adresu: Základná škola Domaniža 103, 018 16 Domaniža; najneskôr do 3. 11. 2023 do 13:00 hod. v obálke s označením ,,Výberové konanie – neotvárať!“

            Kontaktná osoba:

            • riaditeľ školy: Mgr. Miroslav Brveník
            • tel.: 0911 439 454,     042/43 94 541
            • e-mail: zs@zsdomaniza.edu.sk
          • Európsky deň jazykov 2023

          • 26. september je venovaný Európskemu dňu jazykov. Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

            I v našej škole sa snažíme rozvíjať záujem detí o cudzí jazyk. Na hodinách i krúžkoch majú príležitosť spoznať jazyk anglický, nemecký i ruský a zlepšovať si svoje jazykové zručnosti. Všetci vieme, že ovládať cudzí jazyk je v súčasnej dobe nevyhnutné. Aj zopár slov jazyka krajiny, ktorú navštívime napr. počas dovolenky, nám ľahšie umožní nadviazať nové priateľstvá a dokázať sa orientovať v cudzom svete. Znalosť cudzieho jazyka nám môže otvoriť i naše mysle, a tak prispieť k porozumeniu medzi ľuďmi.
            Tento rok sme sa rozhodli viacej venovať komunikácii medzi žiakmi. V súčasnosti je celkom bežné, že vo vlakoch či autobusoch počujete rozprávať sa mladých ľudí v cudzom jazyku aj napriek tomu, že sú Slováci. Časté precvičovanie a jednoduchá konverzácia nám pomáhajú zlepšovať sa v danom jazyku a tiež aj postupne búrať naše obavy zo zlyhania.
            Od 3. ročníka až po 9. ročník si žiaci na hodinách spoločne s pani učiteľkami cudzích jazykov  vytvárali triedne dialógy na témy, o ktorých bežne rozprávajú počas prestávok. O kamarátoch, záľubách, zaujímavostiach, či školských predmetoch, i domácich úlohách a tiež aj o písomkách. Tieto dialógy si rozpísali na jednotlivé vety a vytvorili tak vlastný triedny konverzačný plagát. Svoje práce vystavili na chodbe, kde si ich mohli prezrieť aj ostatní žiaci a inšpirovať sa počas prestávok. Neskôr si ich prenesú do tried a stanú sa súčasťou ich triednej výzdoby.

            Držme si palce spoločne, aby nás takéto aktivity inšpirovali k väčšej komunikácii medzi nami a prebúdzali v nás záujem o učenie. Veď aj štúdiá dokazujú, že hovorenie viacerými jazykmi je jedno z najlepších cvičení pre náš mozog. Tak hor sa na učenie. Veď na svete existuje 6000 až 7000 jazykov a hovorí nimi 7 miliárd ľudí v 189 nezávislých štátoch. Tak prečo by sme s nimi nemohli komunikovať aj my.

            Zapísala Mgr. Jana Urbanová

             

             

          • Plenárne a triedne ZRŠ

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na plenárne a triedne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 9.10.2023 (pondelok) o 16,00 hodine v ZŠ.

          • Mladý remeselník 2023 - finále - 1. miesto

          • Ešte v marci sa žiaci Jozef Jaholčík a Tomáš Jance z 9. A zúčastnili na oblastnom kole súťaže Mladý remeselník 2023. Súťaž organizuje Stredná odborná škola, Ulica slovenských partizánov v Považskej Bystrici. V súťaži zameranej na manuálnu zručnosť a prácu z drevom sa im darilo, obsadili 2. miesto a postúpili do finále. To sa konalo v piatok 22. 9. 2023 v uličke remesiel na Považskobystrickom jarmoku. Vo finále súťažilo 6 škôl, ktoré postúpili z oblastných marcových kôl: ZŠ Dominika Tatarku, Plevník – Drienové; ZŠ Domaniža; ZŠ Gorazdova, Púchov; ZŠ sv. Augustína, Považská Bystrica; ZŠ Nemocničná a ZŠ Slov. partizánov, Považská Bystrica.

            V rámci súťaže mali žiaci plniť 2 úlohy - vyrobiť podľa dokumentácie drevený vešiak a pomocou aku-vŕtačky zaskrutkovať čo najrýchlejšie 5 samorezných skrutiek do sadrokartónovej dosky. Každý žiak pracoval samostatne, avšak v konečnom hodnotení sa dvojiciam z jednotlivých škôl body spočítali a tak sa určili víťazné školy. Pri výrobku posudzovala porota hlavne presnosť rozmerov, opracovanie jednotlivých častí, kvalitu spojov a celkovú estetickú stránku. V druhej úlohe išlo o čas, za ktorý žiak zaskrutkoval 5 skrutiek do sadrokartónu. Po splnení oboch úloh súťažiaci a ich učitelia už netrpezlivo čakali na vyhodnotenie a vyhlásenie výsledkov z úst pána riaditeľa SOŠ - Ing. Kunovského.

            Výsledky nás veľmi potešili, pretože Jožko a Tomáš sa stali víťazmi. Tomáš bol naviac vyhlásený za najlepšieho jednotlivca súťaže. Okrem diplomov získali žiaci aj množstvo hodnotných a užitočných cien vo forme náradia a taktiež vyhrali pre školu aku-vŕtačku. Naša škola pravidelne dokazuje, že má technicky zručných žiakov a výučba technických predmetov je tu na veľmi dobrej úrovni. Na záver sa musíme poďakovať Jozefovi Jaholčíkovi a Tomášovi Jancemu z 9. A, za to že opäť príkladne reprezentovali našu školu a zaslúžili sa o šírenie jej dobrého mena. Prajeme im nech im náradie dobre slúži a pomáha pri domácom majstrovaní.

             

            =MB=

            Vyhodnotenie_Mlady_remeselnik_finale_2023.doc

          • Exkurzia do Macochy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do Macochy.

            V utorok 26.9.2023 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili exkurzie do Moravského krasu v Českej republike, kde navštívili priepasť Macochu a Punkevnú jaskyňu. Prehliadku jaskyne a priepasti Macocha žiaci odštartovali pešou dvojkilometrovou turistikou dolu k jaskyni. Macocha je najväčšia priepasť tohto typu v strednej Európe. Prehliadka jaskyne pozostávala zo „suchej“ časti, keď žiaci mohli obdivovať krásnu kvapľovú výzdobu jaskyne a prezrieť si dno priepasti Macocha. Potom nasledovala "mokrá časť" - plavba so sprievodcom na loďkách po podzemnej riečke Punkve.

                    Po absolvovaní prehliadky sa žiaci nechali naspäť dopraviť lanovkou, nakoniec si ešte pri vyhliadke nenechali ujsť nákup suvenírov a občerstvenia. Žiaci i učitelia si odniesli veľa krásnych zážitkov.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Svetový deň mlieka v školách je podporovaný a propagovaný Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Na našej škole sme venovali pozornosť mlieku a mliečnym výrobkom v pondelok 25. septembra. Počas tohto dňa sa žiaci prostredníctvom relácie dozvedeli základné informácie o mlieku a mliečnych výrobkoch z hľadiska ich významu pre výživu, obsahu dôležitých výživných a stavebných látok, prečo niektorí ľudia nemôžu piť a jesť tieto zdravé výrobky. Pre žiakov bol pripravený plagát s uvedením dôvodov, prečo piť mlieko a jesť mliečne výrobky so zreteľom na dodržiavanie ich denných dávok, pretože konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov nedosahuje u detí ani u dospelých odporúčanú úroveň. Na záver relácie si žiaci spolu s vyučujúcimi pripili a pochutnali, ako inak, na pohári mlieka 😊.

             

             

             

          • Záverečné výsledky "Súťaže s pánom Smietkom" - šk. rok 2022/2023 Oblasť: HORNÉ POVAŽIE

          • Naša škola opäť získala v školskej súťaži zberu papiera za minulý školský rok 2. miesto v celkovom množstve vyzbieraného papiera a 1. miesto v prepočte na jedného žiaka v kategórii Horné Považie.

            Sme veľmi radi, že naša škola má tradične v zbere papiera veľkú oporu v žiakoch, rodičoch, aj starých rodičoch.

            Ďakujeme a tešíme sa na tohtoročný zber papiera, ktorý sa uskutoční na jar 2024.

            =RŠ=

          • OZNAM - obmedzenie dopravy do školy

          • Oznamujeme všetkým motoristom, že od piatka 22. 9. 2023 budú z dôvodu rekonštrukčných prác na ceste číslo 517 platiť dopravné obmedzenia na trase do základnej školy. Odporúčame v čase obmedzenia, necestovať do školy autom.

            =RŠ=

    • Kontakty

      • Základná škola Domaniža 103
      • Domaniža103 018 16 Domaniža Slovakia
      • Mgr. Miroslav Brveník
      • Mgr. Zuzana Dižová
      • 042/4394541 - ekonómka 0911 439 454 - riaditeľ
      • 36125814
      • 2021612010
      • Pondelok: do 15,00 - konzultačný deň pre rodičov po dohode s učiteľom Utorok: do 15,00 - Mgr. Dižová Zuzana Streda: do 15,00 - Mgr. Brveník Miroslav Štvrtok: do 15,00 - Mgr. Kovačovičová Daniela Piatok: do 15,00 - Augustínová Alena
    • Prihlásenie