• Školské kolo chemickej olympiády

          • Vo štvrtok 9. februára sa na našej škole uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády. Zo žiakov sa zúčastnila Barbora Jurkechová z 9.A, ktorá bola nielen úspešnou riešiteľkou, ale postúpila ďalej do okresného kola chemickej olympiády. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia v ďalšom kole.

            Žoačku pripravila Mgr. Zuzana Obšivanová

          • Florbal - okresné kolo - 3. miesto

          • Dňa 17.2.2023 sa v našej telocvični konal turnaj vo florbale žiakov 2.stupňa ZŠ. Naša škola bola usporiadateľom okresného kola - skupina A. Turnaja sa zúčastnili školy: ZŠ Školská, ZŠ Slovenských partizánov, ZŠ SNP, ZŠ Pružina, ZŠ Domaniža. Naši chlapci odohrali vyrovnané a velmi emotívne zápasy. Skončili na peknom 3.mieste. Ďakujeme im za obetavú a vzornú reprezentáciu.

            Žiakov pripravil Mgr. Branislav Galko

          • JUNIOR INTERNET - celoslovenská súťaž

          • Dosúťaže sa zapojila Emka Kardošová z 8.A triedy.

            Žiačku pripravili: Mgr. Gabriela Špániková, Mgr. Zuzana Dižová

             

            Súťažný text:

              Ako prežiť túto dobu?

                 5...4...3...2...1 Šťastný Nový rok! Minulý rok, takisto ako všetky ostatné roky dozadu, sme si priali zdravie, šťastie, peniaze či rodinnú pohodu. Čo z toho sa nám splnilo?

                 Zdravie - nemocnice sú plné ľudí, trápia nás rôzne choroby či vírusy. Život nám znepríjemňujú aj dopravné nehody. To množstvo ľudí, ktoré pri nich zomrelo. A tým, čo prežili zostanú následky do konca života, fyzické či psychické. Veľa mladých ľudí trpí ťažkými depresiami zo školy, ktorú nezvládajú, z rozhádanej rodiny či z neopätovanej lásky. Toto je zdravie?

                 Šťastie - veľa ľudí sa počas tejto ťažkej doby nezhodlo na názoroch. Politika, covid či rôzne iné témy, ktoré nám zjavne komplikujú život. Napokon pohádaní medzi sebou prestanú úplne komunikovať. Naozaj ich to robí šťastnými? Ďalší príklad: študent celú noc nespí, pretože sa učí na ťažkú písomku.  A napokon aj tak dostane  zlú známku, len preto, že učiteľka sa rozhodla skomplikovať mu život. Toto má byť to šťastie?

                 Často si kladiem otázku: „ Neprejavuje sa v tejto dobe šťastie inak ako kedysi?“

                 Takisto peniaze - sú témou, ktorú má rád každý. No, nikto nemyslí na to, čo bude, keď nám začnú pomaly miznúť pred očami. Podľa mňa už začali, niektorým to však stále nedochádza. Ľudia chodia na dovolenky, kupujú si drahé autá, drahé oblečenie. No, robia to všetci? Každý z nás počas toho ako prechádzame naším mestom či dedinou vidíme mnoho bezdomovcov, ktorí by tak radi mali strechu nad hlavou či len teplé jedlo. Niektorí sú radi, ak môžu ísť cez rok aspoň na jednu jedinú dovolenku. No, aj tak majú po nej účet skoro prázdny. Toto sú tie peniaze, čo sme tak chceli?

                 A posledné želanie - rodinná pohoda. Každý by rád cítil, to „teplo rodinného krbu“. Spoločné rodinné zážitky sú na nezaplatenie. Chladné zimné večery strávené v rodinnom kruhu pri spoločenských hrách. Prežíva tieto chvíle každý človek?

                 Existuje veľa ľudí, ktorí nemajú nikoho. Skúšame nenechať týchto ľudí samých? Rodinná pohoda=samota? Nie...

                 Zamýšľam sa, ako sa dá táto doba prežiť pokojne tak, aby sme si na konci nášho života povedali: ďakujem Ti, Bože, za tento skvelý život.

                 Je to ťažké, ale podľa mňa sa to dá zvládnuť. Všetky tieto negatíva, ktoré som pred chvíľou vymenovala, sa dajú obrátiť o 180 stupňov. Ak by ľudia chodili na pravidelné preventívne prehliadky ku doktorovi, možno by na svete  bolo oveľa menej ľudí s rakovinou v pokročilom štádiu či inými ťažko liečiteľnými chorobami. Ak by sa ľudia naučili konečne šoférovať autá, tak ako sa má a nie ako na Formule1, možno by sa nestalo toľko dopravných nehôd. Nezahynulo by toľko nevinných ľudí, ktorí chceli len bezpečne dôjsť domov z práce, no nedošli.

                 Každý z nás má právo mať svoj názor. Problém je, že ten názor tlačíme do hlavy každému nášmu známemu, ktorého stretneme alebo v tejto dobe nám k tomu pomáhajú aj sociálne siete. Nezabúdajme však, aj on má svoj názor, ktorý sa nemusí zhodovať s tým mojím. No nám sa to nepáči, silou mocou ho chceme presvedčiť o tom, že mi máme pravdu a takto to je. Nechceme si ale niekedy nechať prejsť hlavou názory iných? Možno sú logickejšie, možno nie. Nemusíme hneď vyvolávať spory, ktoré nás neskôr budú mrzieť.     

                  Mnohým ľuďom robí veľký problém naopak vyjadriť svoj názor. To tiež nie je veľmi prospešné. Je smutné, keď sa niekto vysmieva z názorov druhého, pretože všetci sme si rovní a nikto nemá ani najmenšie právo vysmievať sa niekomu. Taktiež výzor človeka je vec, o ktorú sa často zaujímame. Ona je tučná, on má starý mobil, ona má oblečenie, ktoré už nie je „in“. Toto sú veci, ktoré naozaj zaujímajú ľudí? Alebo majú len potrebu cítiť sa hodnotnejšie ako iní? Je úplne jedno ako vyzeráme alebo čo nosíme.  V tejto dobe si to však veľa ľudí nemyslí. A to je práve ten problém dnešnej doby.

                 Domovy pre seniorov sú zariadenia, v ktorých sa starí ľudia cítia odstrčení od svojej rodiny a ich opatrovateľky ich deň čo deň presviedčajú, že to tak nie je. Myslíte, že je to to,  po čom celý život túžili? Skončiť bez rodiny, ktorú mali, ale už nemajú. Ak by sme si vážili našich starých, ktorí pre tento svet veľa urobili, bolo by na svete znova o kúsok príjemnejšie.

                 Pripadá mi, že v dnešnej dobe sa vyhovárame na veľa práce a práve preto nestíhame navštevovať "ešte aj" našich starých rodičov. Zamyslime sa však. Oni v rovnakom postavení ako sme teraz my chodili na polia, ťažko pracovali, ale zároveň vždy si našli čas na ľudí, na ktorých im záležalo.

                 Dúfam, že celá naša spoločnosť zvládne všetky  problémy, ktoré sú spojené s touto dobou, vrátane momentálneho zdražovania cien. Veľké komplikácie spôsobujú aj platy, ktoré sa na rozdiel od cien v obchodoch nemenia. Medzi rady, ako sa vysporiadať so zdražovaním patria napr. využívanie tabuliek pre osobný mesačný rozpočet alebo mesačné odkladanie si 10% z príjmu. Ohľadom tejto témy určite radi pomôžu aj finanční poradcovia, ktorých navštíviť nie je hanbou.

                 Na záver by som len dodala: možno som túto prácu nepísala pomocou výpočtov, prieskumov a tabuliek, ale písala som ju ako obyčajný človek - pravdivo zo života...

             

            Ema Kardošová

            Malé Lednice 211

            Základná škola Domaniža    8.A

             

          • Biologická olympiáda – okresné kolo - 2. miesto

          • Prácou „Pestovanie rastliny Býčie srdce“ nás úspešne reprezentovala Ema Kardošová, žiačka
            8.A triedy. Získala 2. miesto a postupuje do krajského kola.
            Prajeme veľa úspechov v súťaži.
            Žiačku pripravovala Mgr. Daniela Kovačovičová.

          • Súťaž Greenfluenceri a energia

          • Základná škola Domaniža sa zapojila do súťaže  Greenfluenceri a energia. Súťaž je organizovaná v rámci vzdelávacieho programu „Ekofond SPP pre budúcnosť“.

             

            Škola zaslala do súťaže projekt: Peši do školy  

             

            Zámer projektu: cieľom nášho projektu je prakticky znižovať vlastnú uhlíkovú stopu. Je neuveriteľné, ale i žiaci prvého stupňa ZŠ, nehovoriac o žiakoch vyšších ročníkov, majú túto moc vo vlastných rukách. Ako? Na túto otázku existuje veľmi ľahká odpoveď. Napríklad pôjdeš do školy peši, na bicykli alebo autobusom a rodičovský taxík odmietneš.

            Základná škola Domaniža je situovaná v krásnom prírodnom prostredí. Navštevuje ju 183 žiakov, je plnoorganizovaná.

            Na jej mieste kedysi stál Domanižský hrad, ktorého dokumentácia sa zachovala v podobe dobovej rytiny z roku 1686 a nám jeho existenciu  pripomínajú a približujú povesti od autora Gejzu Sádeckého.

            Areál školy tvorí oddychová zóna s lavičkami, učebňou v prírode, preliezačkami, okrasnými drevinami, stromami ale i ovocný sad s jabloňami, slivkami, orechmi, či kry malín, ríbezlí a egrešov. Pri vstupe do areálu školy žiaci 9.A – počas prázdnin a na začiatku školského roka 2020/2021 (teda dnes už naši bývalí žiaci) v spolupráci so školou, obcou, rodičmi a žiakmi ZŠ, vybudovali stojisko – parkovisko pre bicykle.

            Ku škole vedie asfaltová cesta pre autá, ale i chodník pre peších. Našou snahou je, aby sa asfaltová cesta ako cesta do školy využívala hlavne na peší príchod do školy. Mnohí žiaci sú rodičmi privezení takmer až pred dvere školy. Neskúsený vodič často zanechá odtlačok svojho vozidla na fasáde budovy alebo ryhy v udržiavanom trávniku, čo by vedeli dokumentovať záznamy o opravách pána školníka. V rámci jedného týždňa plánujeme zrealizovať akciu Peši do školy. Bude to v termíne 17.4. – 21.4. 2023. Termín sme zvolili pri príležitosti Dňa zeme, ktorý bude 22.4. 2023.

            Očakávané dopady projektu-nemerateľné: v termíne 17.4. – 21.4. 2023 plánujeme zrealizovať celoškolské podujatie Peši do školy. V priebehu týždňa každé ráno pred vyučovaním vítať žiakov na začiatku školského areálu, mať pripravené aktivity.   Chceli by sme, aby boli ochotní spolupracovať, participovať s organizátormi aj rodičia žiakov a umožnili tak svojim deťom ísť do školy peši.

            Projektový tím do stanoveného času osloví vedenie ZŠ, pedagogických i nepedagogických pracovníkov ZŠ, Obecný úrad Domaniža, Farský úrad Domaniža, Združenie rodičov školy pri ZŠ Domaniža, ostatných rodičov, žiacky parlament a žiakov ZŠ. Budú ich informovať o cieli, zámere i o očakávaniach projektu Peši do školy. Následne oslovia oddelenie Mestskej polície v Považskej Bystrici, Dobrovoľný hasičský zbor Domaniža, Združenie chovateľov koní, aby boli súčinní pri organizovaní aktivít.

            Očakávané dopady projektu-merateľné: monitorovať, vyhodnotiť a zanalyzovať počet dopravených detí do školy autom v priebehu jedného školského rána.

            Namerať vzdialenosť prejdenú autom v školskom areáli v priebehu jedného rána pri doprave žiaka do školy. Na základe zistenia zostaviť štatistiku o dopade na životné prostredie v priebehu jedného školského týždňa. (spotrebované pohonné hmoty, emisie).

            V závere podujatia, po ukončení celotýždňových aktivít,  dať do tried dotazník zameraný na spätnú väzbu, ktorú žiaci spracujú s triednymi učiteľmi na triednických hodinách.

            Plán a popis realizácie jednotlivých aktivít:

            Január 2023

            Koordinátorka projektu spolu s tímom 3 žiačok osobne oboznámia s obsahom projektu dotknuté osoby, ktoré budú participovať na realizácii projektu.

            Zaslanie projektu a zadanie do systému organizátora súťaže Ekofond SPP.

            Február 2023

            Uverejnenie projektu na stránke školy. Analýza a prieskum dochádzania žiakov do školy na vyučovanie. Oslovenie potencionálnych sponzorov, ktorí podporia naše aktivity.

            Marec 2023

            Projektovanie aktivít na konkrétne jednotlivé dni v rozsahu celého týždňa.

            Apríl 2023

            Realizácia projektu Peši do školy v termíne 17.4. – 21.4. 2023.

            Vyhodnotenie aktivít vyplývajúcich z projektu a zadanie výsledkov do systému Ekofond SPP, ktorý je vyhlasovateľom a organizátorom súťaže.

            Máj 2023

            Ukončenie projektu, vyhodnocovacia fáza súťaže, Greenfluenceri a energia. Súťaž je organizovaná v rámci vzdelávacieho programu „Ekofond SPP pre budúcnosť“.   

             

             

             

             

          • Malý futbal - starší žiaci

          • Dňa 26.1.2023 sa konal v našej telocvični futbalový turnaj v malom futbale - 8. a 9. ročník chlapcov ZŠ. Naša škola bola usporiadateľom okresného kola skupina B.  Turnaja sa zúčastnili 4 školy a po dvoch vyhratých a jednom prehratom zápase sa našim chlapcom nepodarilo postúpiť do finále okresného kola. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy. Žiakov pripravil Mgr. Branislav Galko

      • Kontakty

        • Základná škola Domaniža 103
        • Domaniža103 018 16 Domaniža Slovakia
        • Mgr. Miroslav Brveník
        • Mgr. Zuzana Dižová
        • 042/4394541 - ekonómka 0911 439 454 - riaditeľ
        • 36125814
        • 2021612010
        • Pondelok: do 15,00 - konzultačný deň pre rodičov po dohode s učiteľom Utorok: do 15,00 - Mgr. Dižová Zuzana Streda: do 15,00 - Mgr. Brveník Miroslav Štvrtok: do 15,00 - Mgr. Kovačovičová Daniela Piatok: do 15,00 - Augustínová Alena
      • Prihlásenie