• Svetový deň mlieka v školách

          • Svetový deň mlieka v školách je podporovaný a propagovaný Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Na našej škole sme venovali pozornosť mlieku a mliečnym výrobkom v pondelok 25. septembra. Počas tohto dňa sa žiaci prostredníctvom relácie dozvedeli základné informácie o mlieku a mliečnych výrobkoch z hľadiska ich významu pre výživu, obsahu dôležitých výživných a stavebných látok, prečo niektorí ľudia nemôžu piť a jesť tieto zdravé výrobky. Pre žiakov bol pripravený plagát s uvedením dôvodov, prečo piť mlieko a jesť mliečne výrobky so zreteľom na dodržiavanie ich denných dávok, pretože konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov nedosahuje u detí ani u dospelých odporúčanú úroveň. Na záver relácie si žiaci spolu s vyučujúcimi pripili a pochutnali, ako inak, na pohári mlieka 😊.

             

             

             

          • Záverečné výsledky "Súťaže s pánom Smietkom" - šk. rok 2022/2023 Oblasť: HORNÉ POVAŽIE

          • Naša škola opäť získala v školskej súťaži zberu papiera za minulý školský rok 2. miesto v celkovom množstve vyzbieraného papiera a 1. miesto v prepočte na jedného žiaka v kategórii Horné Považie.

            Sme veľmi radi, že naša škola má tradične v zbere papiera veľkú oporu v žiakoch, rodičoch, aj starých rodičoch.

            Ďakujeme a tešíme sa na tohtoročný zber papiera, ktorý sa uskutoční na jar 2024.

            =RŠ=

          • OZNAM - obmedzenie dopravy do školy

          • Oznamujeme všetkým motoristom, že od piatka 22. 9. 2023 budú z dôvodu rekonštrukčných prác na ceste číslo 517 platiť dopravné obmedzenia na trase do základnej školy. Odporúčame v čase obmedzenia, necestovať do školy autom.

            =RŠ=

          • Oznam - stravovanie žiakov ZŠ

          • Strava v školskej jedálni bude pre žiakov ZŠ zabezpečená od : 05.09.2023 / t.j. utorok /.

            Noví stravníci – poprosím o prebratie čipu na stravovanie v kancelárii ŠJ od 04.09.2023.

            Dotácia na stravu je schválená aj v školskom roku 2023/2024 od 01.09.2023.

            Podmienky POSKYTNUTIA DOTÁCIE na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa:

            - účasť na výchovno-vzdelávacom procese,

            - za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na

            vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade :

            ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni - stravník je povinný riadne zaevidovať

            výdaj obeda použitím identifikačného média- čip.

          • Motýlia záhrada

          • Posledný mesiac v škole nám voľné chvíle spesrtila aktivita na pozorovanie MOTÝLIA ZÁHRADA.

            Žiaci mohli na vlastné oči sledovať úžasnú premenu, ktorá sa deje v svete hmyzej ríše. Sledovali vývoj motýľa Bábôčky Bodliakovej (Vanessa Cardul). O motýle sa deti starali 5 dní - kŕmili ich ovocnou šťavou, cukrovým roztokom a potom ich vypustili v školskej záhrade do voľnej prírody.

             Mgr. Mária Tkáčová

          • Najobľúbenejšia priateľka žiakov

          • Najobľúbenejšia priateľka žiakov

            Počas školského roka ju každý deň navštívilo niekoľko žiakov. Obzerali si ju, obdivovali, tešili sa s ňou, ona im poradila, naučila, vedela ich zaujať i potešiť a dokonca aj požičať. 
            A kto to je? Je to kamarátka, ktorá nikdy nezradí. Aj keď je rozmerovo skôr malá,  pre nás je veľká dosť. Veľká svojim obsahom. Ešte stále neviete? Je plná rozmanitých, zaujímavých, malých i veľkých ... A čoho vlastne? No predsa KNIŽIEK! Reč je o našej školskej knižnici. Môžete v nej nájsť rozprávky, príbehy, povesti, básničky, encyklopédie i kopec ďalších zaujímavostí. Vďaka nim zažijete dobrodružstvo, precestujete neznámymi krajinami, spoznáte zaujímavé zvieratá či rastliny, vyriešite zopár záhad, pomôžete zachrániť opustené zvieratká i nájsť im nový domov. Ak sa chcete príjemne báť, či zaľúbiť sa, alebo si len obohatiť svoju myseľ, ste na správnom mieste.
                          Naša školská knižnica sa teší z veľkého záujmu detí. Nie je to len kvôli novým knižkám, ktoré vďaka vedeniu školy, Rade rodičov, ale i Vás samotných pekne pribúda, za čo sme všetkým nesmierne vďační. Niektoré knižky sú skrátka také dobré, že má človek pocit, že putujú z rúčky do rúčky. V tomto školskom roku svoj domov načas opustilo až 1 594 kníh. A niektoré z nich opakovane. Možno to bolo aj kvôli tomu, že aj tento rok bola vyhlásená súťaž o najlepšieho čitateľa alebo čitateľku školy. Tento rok sa nimi stali 2 dievčatá. Silvinka Lednická z 3.A triedy, ktorá sa stala najlepšou čitateľkou 1.stupňa, ktorá počas školského roka prečítala 43 kníh zo školskej knižnice. Druhou víťazkou bola Sofinka Galková z 5.A, ktorá sa stala najlepšou čitateľkou 2.stupňa s prečítanými 39-timi knihami. Srdečne im gratulujeme a veríme, že ich knižná odmena im bude spríjemňovať aj chvíle prázdnin.
                          Vieme, že odmenu nemôžu dostať všetci, pre nás je však víťazom každý, ktorý svoj voľný čas venoval aj čítaniu. Dokonca tento rok vďaka nášmu pánovi riaditeľovi boli na školských chodbách zriadené aj oddychové zóny, kde si deti mohli čítať a mali k dispozícii aj voľne dostupné knihy či časopisy.

            Všetkým čitateľom a čitateľkám naša školská knižnica praje krásne prázdniny a veľa nádherných okamihov s tou správnou knižkou. A v septembri sa na Vás všetkých opäť teší Vaša najlepšia kamarátka. V jej mene Vás zdravia školské knihovníčky. J

                                                                  

          • ENGLISHSTAR

          • ENGLISHSTAR

            ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k učeniu angličtiny, k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.
            V súťaži si môžu žiaci zábavnou formou porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie.

            https://englishstar.sk/wp-content/uploads/cache/2017/01/englishstar_logo/4197316285.png               Aj tento rok sa naša škola zúčastnila medzinárodnej súťaže Englishstar. Zapojilo sa do nej 40 žiakov od 1. až po 9. Triedu. Súťažilo sa v 9-tich kategóriách:
            Star 1 – žiaci 1. ročníka ZŠ,

            Star 2 – žiaci 2. ročníka ZŠ,

            Star 3 – žiaci 3. ročníka ZŠ,

            Star 4 – žiaci 4. ročníka ZŠ,

            Star 5 – žiaci 5. ročníka ZŠ,

            Star 6 – žiaci 6. ročníka ZŠ,

            Star 7 – žiaci 7. ročníka ZŠ,

            Star 8 – žiaci 8. ročníka ZŠ,

            Star 9 – žiaci 9. ročníka ZŠ.
            Všetci účastníci si odniesli diplom a 36 z nich dokonca diplom so zlatou medailou. Až 5 žiakov dosiahlo 100%. Každý zúčastnený dostal darček a tí najlepší aj knihu za skvelú reprezentáciu školy.

                           Domanižskí žiaci zabojovali a ukázali, že ich angličtina naozaj baví a že všetci sú Stars (hviezdy). My sme na nich hrdí a srdečne im gratulujeme. Už teraz sa tešíme na budúcoročnú Englishstar.  J

                                                                    Zapísala Mgr. Jana Urbanová

          • WocaBee

          • WocaBee

            Wocabee je online aplikácia, ktorá je určená na efektívne učenie slovíčok a fráz. Funguje na každom zariadení (počítač, tablet, mobil) a nie je potrebná žiadna inštalácia, len dostupné pripojenie na internet. WocaBee pracuje s každým žiakom individuálne a používa pri tom tzv. umelú inteligenciu. Zjednodušene povedané: všíma si, kde robí žiak chyby, a problémové slovíčka s ním následne precvičí viackrát. Aplikácia žiakom dokáže aj slovíčka prečítať, takže sa ľahšie naučia správnu výslovnosť. Navyše si môžu aj overiť, či dané slovíčko dokážu správne vysloviť.

            Naši žiaci mali možnosť s touto aplikáciou pracovať aj tento školský rok. V októbri úspešne zabojovali v Jazykovom WocaBee šampionáte, kde získali popredné miesta. Dokonca sa našim druhákom podarilo získať úžasné 3.miesto v okresnom kole.
            V apríli sa na nás usmialo šťastie a vďaka šikovnosti i usilovnosti pani učiteľky a pár žiakov sme vyhrali vo Veľkonočnej Wocabee súťaži a získali sme ako jediná škola z okresu Považská Bystrica WocaBee licenciu zadarmo pre celú školu na 5 mesiacov. Takto si všetci žiaci našej školy môžu užívať aktivity s WocaBee až do septembra.
            A to, že deti precvičovanie s WocaBee naozaj baví dokazujú aj výsledky našej školskej WocaBee súťaže, ktorá začala v máji. Najlepším hráčom sa stal Matúško Hlaváč z 3.A triedy, ktorý nahral 14 766 WocaPoints (WocaBee bodov) a naučil sa 88 slovíčok. 2.miesto získala Lilienka Lapšová z 2.A, ktorá dosiahla 12 303 bodov a naučila sa 113 slovíčok. Na 3.mieste sa umiestnil Maťko Kardoš z 3.A triedy s 10 101 bodmi a s 88 naučenými slovíčkami. Srdečne im gratulujeme.

            WocaBee nám určite bude pomáhať aj na budúci školský rok. A my sa tešíme na to, aké súťaže nás čakajú a snáď sa na nás opäť usmeje šťastie. Teraz si však všetci užijeme krásne leto a možno nám ho spríjemní aj precvičovanie s WocaBee.

                                                          Zapísala Mgr. Jana Urbanová