• Európsky deň jazykov 2022

          • Ani tento rok sme nezabudli na Európsky deň jazykov v našej škole. A prečo vôbec sláviť Deň jazykov? Veď ešte nikdy sme nemali toľko príležitostí pracovať a študovať v rôznych európskych krajinách ako dnes – nedostatočné ovládanie jazyka ale mnohým ľuďom bráni, aby ich využili. Okrem toho, nie je pre Vás lepšie, ak na dovolenke dokážete komunikovať v cudzom jazyku?  Okrem toho, učiť sa cudzí jazyk znamená aj vzájomne si lepšie porozumieť a pochopiť kultúrne rozdiely inej krajiny. Aj my sa o to pokúšame v našej škole.

            Tento rok sme sa rozhodli vrátiť sa do školy a pozrieť sa na zúbok všetkým tým školským pomôckam a potrebám, ktoré veľmi často používame. Bolo zaujímavé zisťovať, ako také jednoduché veci, ako je napríklad KRIEDA, dokážu inak znieť v angličtina – CHALK, v nemčine – KREIDE a v ruštine – MEL. A predstavte si, že v ukrajinčine je to –KREYDA. Deťom sa napokon podarilo urobiť skvelé plagáty o našej škole i školských veciach. Dokonca vzniklo aj jedno veľmi pekné leporelo.

            No nie sú tí naši žiaci šikovní? Už sa tešíme, čo vymyslia na budúci rok. A Vy ostatní nezabúdajte, že podľa jednej starej múdrosti, „koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“.

            Mgr. J. Urbanová

          • Oznam pre stravníkov ŠJ

          •  

                       Školská jedáleň pri MŠ Domaniža oznamuje, že  z dôvodu poruchy pitnej vody, bude dňa 12.10.2022 / streda / zabezpečený suchý obed / obložená bageta so šunkou, syrom, maslom,  ovocná kapsička,  krabičkový džús /, pre zamestnancov a žiakov základnej školy, ktorí sú prihlásení v daný deň na obed. Obed bude dovezený do budovy základnej školy.

             S pozdravom  - vedúca ŠS 

          • Riaditeľské voľno

          • Dňa 6.10.2022 t.j. vo štvrtok bude žiakom udelené riaditeľské voľno z technických príčin. Žiaci budú automaticky odhlásení z obedov v školskej jedálni. 

          • Malý futbal - okresné kolo - 1.miesto

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Futbal súťaž SFZ.

            Dňa 29.9.2022 sa výber žiakov z 5,.6. a 7. ročníka zúčastnili futbalového turnaja SFZ. Z 13. družstiev vybojovali krásne 1. miesto a postupujú do regionálneho kola. Žiakom gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov. Žiakov pripravil Mgr. Branislav Galko.

          • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Vážení rodičia, pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) je potrebné predložiť triednemu učiteľovi „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. Môžete tak urobiť prostredníctvom Edupage, alebo v písomnej podobe. Písomnú podobu vyhlásenia si môžete stiahnuť v prílohe, alebo vyžiadať od triedneho učiteľa.

          • Najlepšia kamarátka nielen na leto

          • Je malá, veľká, štíhla i bacuľatá, vtipná, zaujímavá, ale tiež vie poradiť i naučiť. Najlepšia kamarátka na cesty, ale i pri relaxe doma, vie ťa zaujať, rozosmiať, ale i rozplakať. Že ktorá to je? No predsa kamarátka KNIŽKA.

            Počas školského roka naša školská knižnica ponúkala veľké množstvo knižiek pre malých aj veľkých. Aj v ťažkých časoch tu bola pre všetkých a napriek jej malému priestoru dokázala zaujať rozmanitým obsahom cez rozprávky, príbehy, detektívky, záhady, šport i zaujímavosti zo sveta a prírody. Až 1 594 kníh dočasne našlo domov u vás a niektoré mali vychádzku aj niekoľkokrát za sebou. Obľúbenými sa stali Zvieratká z Kúzelného lesa, Zachránené zvieratká, Hotel U zvieratiek, Smradi, Ako si vycvičiť draky, Encyklopédie zvierat, Odvážni rytieri, Bol raz jeden život, Hope, Diamantový kôň, ale i mnohé iné.

            To, čo zaujalo najviac, môžeme vidieť aj na plagátoch na tému „Z rozprávky do rozprávky, z príbehu do príbehu“, ktoré oživili chodbu našej školy. Každá trieda výtvarne spracovala to, čo počas školského roka prečítali a všetkým ukázali, že čítame radi.

            Okrem toho žiaci počas celého roka súťažili o toho najlepšieho čitateľa. Nakoniec sa ním stali 3 dievčatá. Najlepšími čitateľkami sa stali Sofia Galková zo 4.A triedySilvia Lednická z 2.A triedy za 1.stupeňDaniela Bosá z 5.A triedy za 2.stupeň. Srdečne im gratulujeme.

            A aj keď počas leta naša školská knižnica bude zatvorená, už teraz sa teší na september, kedy otvorí svoje dvere a poteší Vás možno aj novými kamarátkami knižkami.

            Mgr. Jana Urbanová

          • Testovanie 5 - vyhodnotenie

          •  Slovenský jazyk a literatúra:

              Priemerná úspešnosť v SR – národný priemer v % :  69,2  

              Priemerná úspešnosť školy v %:  75,6

                     + 6,4 %

             

            Matematika

            Priemerná úspešnosť v SR – národný priemer v % :  61,0

            Priemerná úspešnosť školy v %:  65,1

                    + 4,1 %

            Gratulujeme našim žiakom za krásne výsledky v Testovaní 5 a samozrejme poďakovanie patrí p. učiteľom za prípravu žiakov na T5.

          • Deň projektov v 4.A triede

          • Škola je o vzájomnom učení a poznávaní sa. Žiaci 4.A si pripravili krásne projekty, kde prezentovali svoje záľuby a koníčky. Naše deti zaujíma šport, kultúra, cestovanie, hudba, tanec, zvieratká...


            Projektový deň zorganizovala trieda učiteľka Mgr. Kovačovičová

          • Medzinárodná súťaž ENGLISHSTAR

          • ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k učeniu angličtiny, k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.
            V súťaži si môžu žiaci porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť uznanie.

            Dňa 5.5.2022 sa do tejto súťaže zapojili aj žiaci našej školy. Súťažilo 32 žiakov od prvého po deviaty ročník v kategóriách  Star 1, Star 2, Star 3, Star 4, Star 5, Star 6, Star 7, Star 8, Star 9. Snažili sa z plných síl ukázať, že ich angličtina baví a vedia to aj dokázať. Zdolávali jednu úlohu za druhou a nevzdávali sa.

            Za svoje vedomosti a preukázané zručnosti získali všetci žiaci diplom a darček. Až 25-tim  žiakom sa podarilo dosiahnuť výsledky nad 80% a získať diplom so zlatou medailou. Najúspešnejšou riešiteľkou z našej školy sa stala Lilienka Lapšová, ktorá v kategórii Star 1 získala 100%.

            Všetkým srdečne gratulujeme a spoločne sa tešíme na ďalšie kolo v budúcom školskom roku.

            Mgr. Janka Urbanová

             

          • Domaniža budúcnosti

          • Žiaci 5.ročníka si na hodine výtvarnej výchovy vyskúšali, aké je to byť projektovým architektom. Nie len že potrebovali dobre naplánovať, ako budú ich stavby vyzerať a aby boli dostatočne stabilné, ale museli zapojiť aj svoju fantáziu. Pretože nešlo len o taký hocijaký projekt, ale projekt vizionársky.

            Pod rukami našich piatakov začala vznikať Domaniža budúcnosti. Malí projektanti nezabudli samozrejme aj na zeleň a dostatok miesta na bývanie i nakupovanie. Mysleli samozrejme aj na vzdelanie, ale i relax a oddychové zóny. Bolo potrebné vynaložiť veľké množstvo síl i materiálu a nakoniec vznikli až 4 návrhy.
            Projektové tými si svoje projekty aj odprezentovali a snažili sa presvedčiť ostatných, prečo práve ich projekt je ten najlepší. Nakoniec sa zhodli, že všetky sú skvelé a najlepšie je ich spojiť dohromady.

            A tak vznikol úžasný projekt vízie o našej Domaniži budúcnosti. Kto vie? Možno sa pán starosta nechá inšpirovať.

            Mgr. Janka Urbanová

    • Kontakty

      • Základná škola Domaniža 103
      • Domaniža103 018 16 Domaniža Slovakia
      • Mgr. Miroslav Brveník
      • Mgr. Zuzana Dižová
      • 042/4394541 - ekonómka 0911 439 454 - riaditeľ
      • 36125814
      • 2021612010
      • Pondelok: do 15,00 - konzultačný deň pre rodičov po dohode s učiteľom Utorok: do 15,00 - Mgr. Dižová Zuzana Streda: do 15,00 - Mgr. Brveník Miroslav Štvrtok: do 15,00 - Mgr. Kovačovičová Daniela Piatok: do 15,00 - Augustínová Alena
    • Prihlásenie