• Vianočný stromček pre zvieratká 

          • K tomuto dobrému skutku  nás motivoval  príspevok v časopise Enviráčik, ktorý naši  štvrtáci  odoberajú.  V rámci hodiny prírodovedy sa 16.12. vybrali na vychádzku  s cieľom pomôcť zvieratkám v lese. Vianočnými ozdobami na mocnej borovici sa stala : mrkva, cvikla, burgyňa, loj i jabĺčka.   Mgr. Daniela Kovačovičová

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • S nápadom podporiť tento projekt prišla naša pani riaditeľka. Samozrejme, že takúto skvelú myšlienku pridať sa k zbierke a potešiť seniorov v našej obci nebolo možné odmietnuť. Hlavne teraz, počas adventu, kedy sa ľudia tešia na Vianoce. Veď u niektorých je to častokrát jediný darček, ktorý dostanú. Stačilo osloviť učiteľov, žiakov a rodičov a s radosťou a úctou k našim dôchodcom sa pustiť do práce. Deviataci hneď na druhý deň, ako príklad pre mladších žiakov, priniesli každý jednu naplnenú krabičku všakovakými dobrotami a užitočnými vecami, ktoré spolu s rodičmi starostlivo vybrali a zabalili. Keďže projekt „ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ je na Slovensku už verejnosti známy, tí, ktorí už doňho boli zapojení vedia, čo by mala každá krabica obsahovať. Malo by sa v nej nachádzať niečo sladké, slané, teplé, mäkké, voňavé, na zábavu a hlavne zo srdca. A tak sa nám s veľkou ochotou a radosťou podarilo nazbierať 94 krabíc. Tie najkrajšie momenty zažili naše deviatačky pri odovzdávaní týchto darčekov plných prekvapenia. Boli aj slzy šťastia a vďačnosti. Nezabudli sme ani na občanov s Kardošovej Viesky a z Domanižskej Lehoty.

            Touto cestou ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili a urobili radosť našim spoluobčanom.

          • OZNAM

          • Na základe aktuálnej epid. situácie a odporučenia RUVZ sa od 7. do 12.12.2021  budú všetci žiaci 1. stupňa učiť z domu podľa dištančného rozvrhu.

            K prezenčnému vzdelávaniu sa vrátia v pondelok 13. 12., kedy sa obnoví aj činnosť ŠKD.

          • Mikuláš

          • Vitaj, vitaj, Mikuláš,čo v batohu pre nás máš?

            Cukríky i čokoládky a či dáky perník sladký?

            Celý rok sme poslúchali, aj si uši umývali.

            Žiaden z nás sa nebil veru, na kolene nemal dieru.

            Tak ako sme sľúbili,všetci sme sa ľúbili.

            Rýchlo, rýchlo rozbaľ vrece, nikto z nás už čakať nechce.

          • OZNAM

          • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Považskej Bystrici s ohľadom na zlú epidemiologickú situáciu v okrese rozhodol o prerušení prezenčného vyučovania všetkých žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ od 6.12. do 17.12.2021.

            Žiaci 2. stupňa budú mať dištančné vzdelávanie. Vyučovať sa budú podľa dištančného rozvrhu.

            Obedy sú pre žiakov 2.stupňa v školskej jedálni odhlásené.

          • Okresné kolo technickej olympiády

          • Vo štvrtok 25. 11. 2021 sa traja najlepší žiaci zo školského kola zúčastnili na okresnom kole technickej olympiády. To sa tento rok po druhý krát konalo prostredníctvom internetu v elektronickej forme. V kategórii A (8. a 9. ročník) našu školu reprezentovala dvojica Paulína Dižová z 9. A a Matej Topor z 8. A. V kategórii B (5. – 7. ročník) súťažil za našu školu Matúš Špánik z 5. A.

            Vo svojom 11. ročníku bola celá technická olympiáda realizovaná formou elektronického testu. Po spočítaní bodov a vyhodnotení výsledkov skončila dvojica Paulína Dižová a Matej Topor na 4. mieste a Matúš Špánik na krásnom 3. mieste.

            Paulínke, Matejovi a Matúšovi gratulujeme a ďakujeme, za ich snahu pri reprezentácii našej školy.

            V odkaze si môžete pozrieť výsledkovú listinu.

            =MB=

          • Dejepis naživo

          • Príchod Cyrila a Metoda - žiaci 7. ročníka

            Napoleon Bonaparte - žiaci 8. ročníka

            Tradície v našej obci - žiaci 5. ročníka

            Žiakov pripravila Mgr. Ivana Špániková.

          • Oznam pre rodičov

          • Žiadame  rodičov, aby do školského areálu neprichádzali na autách z dôvodu terénnych prác pri telocvični. Priestor je monitorovaný kamerovým systémom. Porušenie zákazu budeme riešiť individuálne.

          • Deň jazykov

          • Už tradične sa v našej škole pripomína Európsky deň jazykov. Najmä v súčasnej dobe je to veľmi dôležité. Veď práve ovládanie cudzieho jazyka umožňuje vzájomne si lepšie porozumieť a pochopiť naše kultúrne rozdiely. Mnohým ponúka i príležitosti pracovať či študovať v rôznych európskych krajinách.

            Európa sa môže pochváliť bohatstvom jazykov – používa sa tu viac než 200 pôvodných európskych jazykov. Sú cenným zdrojom pri nadväzovaní nových priateľstiev i kontaktov. Ich význam si uvedomujú aj žiaci našej školy. Tento rok sme sa rozhodli zapojiť sa do súťaže na EDJ Tričko. Úlohou žiakov bolo navrhnúť dizajn, ktorý by sa stal vzorom na oficiálne tričko Európskeho dňa jazykov. Tento dizajn mal byť o jazykoch a nie o krajinách. Keďže v našej škole sa učíme 3 cudzie jazyky – anglický, nemecký a ruský, každá skupina sa rozhodla vytvoriť si vlastný dizajn. A tak pod rukami piatakov, siedmakov, ôsmakov a deviatakov začali vznikať zaujímavé návrhy, ako by to výherné tričko malo vyzerať. Tie najlepšie sa vystavili na chodbe školy a všetci žiaci mali možnosť vybrať ten najkrajší za každý jazyk. Tento návrh poputuje do súťaže a už si len musíme držať palce. Možno o rok si budete môcť kúpiť tričko, ktoré navrhli žiaci z Domaniže.

            A nezabudnite. Jazykové vzdelávanie je prínosom pre mladých aj starých - človek nie je nikdy príliš starý na to, aby sa naučil nový jazyk a tešil sa z príležitostí, ktoré sa mu tým otvoria. J

          • Vesmír v 4.A

          • Každého človeka láka nepoznané. Žiaci 4. ročníka sa učia poznávať vesmír. Žiaci si vytvorili nádherné projekty, pomocou ktorých tiež spoznali vesmír. Vyučujúcu Mgr. D. Kovačovičovú potešili a príjemne prekvapili.

          • Súťaž „PLODY JESENE“

          • Vestibul našej školy v októbri oživili a skrášlili výrobky z prírodných materiálov, plodov lesa a záhrad. Na výstave sme mohli obdivovať rôzne zvieratká, gaštankov, svetlonosov, šarkanov, ale aj vkusne naaranžované venčeky a svietniky.

            To všetko vďaka šikovným rukám dospelých, ktorí si našli čas na to, aby vytvorili spolu so svojimi deťmi niečo milé, nápadité. Do súťaže sa zapojilo 18 žiakov.

            Z toľkej krásy by sme ťažko sami vybrali víťaza. Preto rozhodli deti. Vďaka ich odovzdaným hlasom sme ocenili:

            Filipka Sobola, ktorý získal 56 hlasov, Anetku a Leušku Mišúrovú (45 hlasov), Maťka Kardoša (25 hlasov), Miška Frola, Silvinku Lednickú.

            Všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili ďakujeme a tešíme sa na Vás opäť o rok.

            Súťaž pripravila Mgr. M. Tkáčová

          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Dňa 8. 10. 2021 sa 14 vybraných žiakov z 2. stupňa našej školy zúčastnilo na školskom kole technickej olympiády. Táto súťaž sa tento rok konala formou online testu, ktorý žiaci riešili samostatne od 9:00 v počítačovej učebni.

            V kategórii A (8. a 9. ročník) zvíťazil Matej Topor z 8.A, na druhom mieste sa umiestnila Paulína Dižová z 9.A a na treťom  Lukáš Hricov z 9.A.

            V kategórii B (5. - 7. ročník) zvíťazil Matúš Špánik z 5.A, na druhom mieste sa umiestnil Tomáš Krčmárik zo 6.A a na treťom Jozef Jaholčík zo 7.A.

            Víťazom, postupujúcim a úspešným riešiteľom gratulujeme a ostatným súťažiacim ďakujeme za účasť.

            Kompletné výsledky si môžete pozrieť v odkaze pod textom.

            Školské kolo technickej olympiády pripravil pán učiteľ Brveník.

            =MB=

          • Spolupráca zložiek na výbornú

          • Začal sa nový školský rok a spolu s ním opäť prišla príchuť babieho leta, ktorú si s našimi žiakmi každoročne najlepšie vychutnáme na brannom cvičení, po novom - účelové cvičenie v prírode.

            Naša Základná škola v Domaniži, je obklopená krásnou prírodou, kde je úžasný priestor pre realizovanie takýchto aktivít. Máme krásne hory, lúky, doliny, a preto cvičenia a preteky v prírode naši žiaci veľmi obľubujú.

            Tento rok sme sa, ale rozhodli inak. Nie preto, že by sa nám hory zunovalo, ale aj preto, lebo podľa miestnych poľovníkov a  skúsených horárov vieme, že v našom okolí je premnožený medveď hnedý. Rozhodli sme sa teda neriskovať, a lesu sa vyhnúť. Okrem strachu z medveďov, nás opäť máta hrozba pandémie covid 19 a s tým súvisiace protipandemické opatrenia. Ale my sme sa nenechali odradiť a našli sme cestu, aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá.

            Cieľom účelových cvičení je preveriť vedomosti a praktické návyky žiakov získané pri výučbe o ochrane života a zdravia v oblasti riešenia mimoriadnych udalostí.  Patria sem civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana a výchova k bezpečnému správaniu.

            Oslovili sme teda záchranné zložky, ktoré si pre nás pripravili prednášky a ukážky zo svojej praxe. Deti na druhom stupni boli rozdelené po triedach a vystriedali sa pri piatich stanovištiach, ktoré boli rozmiestnené v obci Domaniža.

            Zdravotníkov zastupovali žiaci zo Strednej zdravotníckej školy v Považskej Bystrici pod vedením pani učiteľky Mgr. Ivany Pavlacovej. Na svojom stanovišti, na Troch studničkách, predviedli deťom ako postupovať pri záchrane života. Deti si vyskúšali kardiopulmonálnu resuscitáciu pomocou figurín. Učili sa ako postupovať pri krvácaní z rany a pomocou Gordonových úderov a Heimlichovho manévra si vyskúšali ako pomôcť človeku, ktorý sa dusí.

            Na futbalovom ihrisku sa deti tešili hneď dvom záchranným zložkám. Miestni hasiči pod vedením pána Ladislava Mišúra a Jaroslava Špánika si pre žiakov pripravili súťaž, ktorá spočívala v behu s hasiacim prístrojom, zapojení hadice a striekaní vody na cieľ. Súťaže sa mohol zúčastniť každý žiak z triedy, pričom boli rozdelení do dvoch kategórií na chlapcov a dievčatá. Chuti na súťaženie bolo dosť, veď deti mali skvelú motiváciu. Víťazov oboch skupín čakala naozaj skvelá cena – tablet, ktorý do súťaže venoval starosta obce Domaniža pán František Matušík.      

            Mestských policajtov zastupoval pán Štefan Rezák, ktorý je zároveň psovodom. Svojimi skúsenosťami zo života policajtov si získal pozornosť žiakov aj nás učiteľov. Rozprával o problémoch mladých ľudí, nedisciplinovaných účastníkoch premávky a rôzne zážitky zo svojej praxe. Deťom sa najviac páčil zvuk sirény vo všetkých jej podobách.                                

            Okrem policajtov, hasičov a zdravotníkov nám tento deň spestril aj miestny poľovník, pán Miroslav Haviar, ktorý na svojom stanovišti v obecnom dome, deťom pútavo porozprával o živote v lese, o jeho nástrahách a ochrane prírody. Priblížil deťom správanie sa zvierat v lese. Uviedol príklady, čo robiť, aby sme sa vyhli stretnutiu so zvieratami a ako postupovať v prípade neočakávaného stretnutia s nimi. Priniesol aj svoju zbierku trofejí. Najviac zaujala jeho najvzácnejšia trofej, medveďa hnedého, ktorého má od roku 2000. Piate stanovište pod vedením pána učiteľa Mgr. Dušana Paholíka sa nachádzalo priamo v areáli našej školy. Tu mali deti pripravené športové disciplíny ako hod medicinbalom,  tenisovou loptou a mohli si zahrať aj rôzne športové hry.                                                                      

            Na záver celého účelového cvičenia sa všetky triedy pod vedením triednych učiteľov sústredili na miestnom futbalovom ihrisku, kde bolo vyhlásenie výsledkov súťaží i vyhodnotenie a ukončenie celého cvičenia. Pán starosta Matušík odovzdal víťazom ceny, ktorým sa veľmi potešili. Deti si odniesli množstvo zážitkov, „oprášili“ vedomosti v oblasti ochrany života a zdravia a dozvedeli sa veľa nových informácií, ktoré im sprostredkovali skúsení a ochotní ľudia. Vďaka nim sme prežili deň plný zážitkov, nadobudli sme nové vedomosti a praktické zručnosti, za čo im všetkým patrí veľká vďaka.

                                                                                               Mgr. Ivana Špániková, vedúca ÚC

    • Kontakty

      • Základná škola Domaniža 103
      • Domaniža103 018 16 Domaniža Slovakia
      • Mgr. Miroslav Brveník
      • Mgr. Zuzana Dižová
      • 042/4394541 - ekonómka 0911 439 454 - riaditeľ
      • 36125814
      • 2021612010
      • Pondelok: do 15,00 - konzultačný deň pre rodičov po dohode s učiteľom Utorok: do 15,00 - Mgr. Dižová Zuzana Streda: do 15,00 - Mgr. Brveník Miroslav Štvrtok: do 15,00 - Mgr. Kovačovičová Daniela Piatok: do 15,00 - Augustínová Alena
    • Prihlásenie