• Oznam školskej jedálne

          •  Oznamujem všetkým stravníkom, že  od: 01.01.2016, platba v hotovosti

            v kancelárii školského stravovania sa ruší.

             

            Platba sa bude naďalej uhrádzať bezhotovostne na účet školského stravovania

            Prima banka č.ú: 2808186011/5600

            IBAN: SK79 5600 0000 0028 0818 6011

            1, Prevodom cez bankové účty/internet bankingom/  alebo

            2, Poštovým poukazom na účet/šekom/ prostredníctvom Slovenskej pošty/.

            Každý stravník dostane  Príkaz na úhradu stravného/meno a priezvisko stravníka, suma k úhrade, číslo účtu a variabilný symbol/ a môže si vybrať spôsob platby.

            Je potrebné dodržiavať splatnosť – najneskôr do 20. dňa v danom mesiaci !

        • Dni športu
          • Dni športu

          • V týždni od 12. do 16. 10. sa na našej škole v poobedňajších hodinách konali športové turnaje v rámci Dní športu. V utorok sa konal turnaj v malom futbale tried druhého stupňa. Zúčastnili sa ho len dve triedy a 7. A v ňom porazila 5. A - 6:3. V stredu bolo v škole najrušnejšie, lebo sa konal florbalový turnaj pre žiakov z druhého stupňa. Zúčastnili sa ho triedy 5. A, 8. A a 9. A. Víťazom sa napokon stali florbalisti z 9. A.

            Vo štvrtok bolo tiež rušno, keď sa konal florbalový turnaj pre žiakov z 1. stupňa. Vyhrali ho žiaci zo 4. A. V piatok sa konali ešte súťaže v rope skippingu a v stolnom tenise. V rope skippingu sa stala víťazkou Kristína Behuníková zo 6. A a v stolnom tenise Peter Sádecký zo 7. A.              =MB=

        • Florbal - starší žiaci
          • Florbal - starší žiaci

          • V pondelok 12. 10. 2015 sa naši žiaci zúčastnili na okresnom kole florbalu chlapcov ZŠ. Spolu sa do súťaže prihlásilo 10 škôl nášho okresu. Školy boli rozdelené do troch kvalifikačných skupín. Skupina A a C mala troch členov a ich víťazi postúpili do finále. Skupina B mala štyroch členov a do okresného finále z nej postúpili prvé dve školy.

            Základná škola Domaniža bola pridelená do skupiny A spolu so ZŠ sv. Augustína a ZŠ Stred, kde sa skupina A aj hrala. Hralo sa 2 x 10 minút systémom 3 + 1. V prvom zápase sa naši chlapci stretli so ZŠ sv. Augustína. V zápase mali navrch a šesť krát sa v ňom ujali jednogólového vedenia, no súper vždy dokázal vyrovnať a tak sa zrodil netradičný výsledok 6:6. V druhom zápase skupiny zdolali žiaci ZŠ Stred žiakov ZŠ sv. Augustína 4:3. V poslednom zápase sme spravili zmenu v bránke, ktorá sa ukázala ako kľúčová. Vďaka výbornému výkonu všetkých hráčov na hracej ploche a tiež povzbudzovaniu náhradníkov naši žiaci otočili stav zápasu z 1:2 na 3:2 a stali sa víťazom skupiny A.

            O týždeň neskôr (19. 10.) sa konalo okresné finále. Organizátorom bola ZŠ Rozkvet a okrem Domaniže sa sem prebojovali ešte favoriti z hokejovej školy ZŠ SNP a z futbalovej školy ZŠ Nemocničná. Zápasy sa hrali 2 x 12 minút systémom 4 + 1. V prvom zápase si pomerne ľahko poradila ZŠ SNP so ZŠ Rozkvet - 4:0. V druhom zápase nastúpila ZŠ Domaniža proti ZŠ Nemocničná. Našim hráčom sa však príliš nedarilo v koncovke a efektívnejší súper sa postupne ujal pohodlného vedenia 3:0. Naši však bojovali až do konca a podarilo sa im aspoň znížiť na konečných 1:3. V tomto zápase rozhodla lepšia efektivita hráčov súpera. Hneď na to sme hrali ďalší zápas a protivníkom nám v ňom boli žiaci ZŠ Rozkvet. Zápas bol veľmi vyrovnaný a napínavý až do posledného hvizdu rozhodcu. V úvode sme videli rýchly gól hostí, na ktorý však odpovedal premeneným trestným strieľaním Ivan Sádecký. Neskôr mal možnosť trestného strieľania aj náš súper, na našu veľkú radosť v ňom však nebol úspešný. Po dvoch veľmi pekných kombinačných akciách Petra Haranta a Ivana Sádeckého sme sa dostali do sľubného vedenia 3:1. O necelú minútu však súper po našej obrannej chybe znížil na 3:2. O výsledok tak naši chlapci veľmi tvrdo bojovali. Tesný náskok sa im nakoniec podarilo udržať. Ďalší zápas turnaja bol asi najkvalitnejší. Stretli sa v ňom hráči ZŠ SNP a ZŠ Nemocničná. Hráči zo SNP boli o kúsok lepším mužstvom a podarilo sa im zvíťaziť 3:2. V piatom zápase žiaci ZŠ Nemocničná vyhrali so žiakmi ZŠ Rozkvet v pomere 3:1. V tejto chvíli mali naši chlapci už isté tretie miesto. V úplne poslednom zápase však ešte mohli pomýšľať aj na vyššie ciele. Do cesty sa im však postavil veľmi silný súper so ZŠ SNP. Hoci naši chlapci dokázali súpera chvíľami pritlačiť a vypracovali si sľubné šance, postupne doplatili štyrmi inkasovanými gólmi na menšiu hernú vyspelosť. Za stavu 0:4 v druhom polčase už nebolo čo riešiť a do hry tak konečne mohli naplno zasiahnuť aj všetci naši náhradníci z lavičky. Súper až do konca zápasu dominoval a nakoniec nám nadelil debakel 0:7. Hráči ZŠ SNP tak zaslúžene v okresnom kole zvíťazili a postúpili do regionálneho kola. Na druhom mieste skončili žiaci so ZŠ Nemocničná. Nás teší pekné tretie miesto a zemiaková medaila zostala na Rozkvete. Všetky naše góly vstrelili Ivan Sádecký a Peter Harant. Všetkým reprezentantom patrí veľká pochvala.

            Našu školu reprezentovali: Michal Lednický, Peter Harant, Adam Kvaššay, Daniel Čelko - 9. A ; Ivan Sádecký, Miroslav Svorada, Jakub Matejka, Lukáš Čelko - 8. A ; Filip Král a Michal Tomana - 7. A.

            Vysledky_florbal_st._2015_-_2016.pdf

            =MB=

          • Deň zdravej výživy

          •    Ak by ste v stredu 14. októbra nazreli našim žiakom do tašiek, asi by vás veľmi prekvapili nezvyčajné školské pomôcky, ktoré by ste tam našli. Objavili by ste tam lopáriky, misky, uhorky, rajčiny, papriky, jablká, hrušky, banány, hrozno – jednoducho rôznu zeleninu a ovocie.

               Nastal totiž deň, na ktorý  sa tešili všetci maškrtníci a priaznivci zdravých pochúťok. Pretože  16. október je Svetovým dňom zdravej výživy, rozhodli sme sa, že urobíme niečo pre svoje zdravie aj my.     

               Cez posledné vyučovacie hodiny sa každá trieda premenila na „minikuchyňu“ a žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľmi sa pustili do prípravy chutných a hlavne zdravých šalátov z ovocia alebo zeleniny. Celá škola sa krásne rozvoňala a všetkým sa zbiehali slinky na tie dobroty. Najskôr bolo treba všetko očistiť, nakrájať a zamiešať.  A potom už prišla chvíľa najočakávanejšia – ochutnávka.              Aby to tento aj rok bolo trochu napínavé, opäť sme  pre  žiakov  od štvrtého po deviaty ročník  vyhlásili súťaž O najlepší šalát. Odbornú porotu, ktorá šaláty ochutnávala a posudzovala, tvorili naša pani riaditeľka Naďa Kováčiková, pani zástupkyňa Gabriela Špániková a naši hostia z Českej republiky – páni riaditelia a učitelia zo základných škôl na Morave, ktorí práve u nás boli.

                            Dvaja zástupcovia z každej  triedy zo 4. až 9. ročníka sa predstavili porote so svojím súťažným šalátom.  Porozprávali, ako šalát pripravovali a snažili sa porotu presvedčiť, že práve ten ich šalát je najlepší zo všetkých. Cena bola totiž lákavá – spoločná neskúšanka pre celú triedu. Vďaka neskúšanke si môže trieda odsunúť jedno skúšanie, alebo jednu písomnú previerku na iný termín.  Porota mala veľmi ťažkú úlohu, pretože triedy pripravili veľmi chutné i netradičné šalátiky. Napokon boli neskúšankou výnimočne odmenené všetky triedy.

                            Samozrejme, všetko,  čo si žiaci v triedach pripravili, to si aj pekne zjedli. Všetci odchádzali domov spokojní a sýti.  Pre inšpiráciu ponúkame na našej stránke pekné fotografie i malý receptár.

             

            RECEPTÁR:

            Ovocny_sen_4A.pdf

              

            Medove_prekvapenie_5A.pdf

             

            Balkansky_salat_6a.pdf

             

            Salat_z_cinskej_kapusty_7.A_.pdf

             

            Tropicka_misa_8A.pdf

            Skolsky_salas_8A.pdf

            Pecene_jablcka_9A.pdf

             

        • Malý futbal, mladší žiaci - Dôvera cup
          • Malý futbal, mladší žiaci - Dôvera cup

          • Dňa 8. 10. sa naši žiaci zúčastnili na súťaži pod názvom Malý futbal, mladší žiaci - Dôvera cup. Spolu sa do okresného kola prihlásilo 14 škôl, ktoré sa rozdelili do štyroch kvalifikačných skupín. Naši žiaci boli pridelení do kvalifikačnej skupiny B. Spolu s nimi boli v skupine aj ZŠ Rozkvet, ZŠ Slovanská a ZŠ Považská Teplá. S každej skupiny postúpil víťaz do finále okresu. Naša skupina B sa konala na ZŠ Slovanská v Považskej Bystrici. Hralo sa systémom každý s každým.

            Hneď v prvom zápase sa našim žiakom nedarilo a prehrali po viacerých chybách v obrane i v útoku s domácimi reprezentantmi 1:4. Jediný gól strelil Patrik Danek. V ďalšom zápase sa naši chlapci stretli so ZŠ Rozkvet a bolo sa na čo pozerať. V najkrajšom zápase skupiny sa zrodilo množstvo krásnych útočných akcií i brankárskych zákrokov. Skóre otvoril krásnym padáčikom Denis Marko. Po ňom skóroval aj Patrik Danek. Hráčom Rozkvetu sa však podarilo znížiť a o výsledok sa tak v závere zápasu tvrdo bojovalo. Vďaka bojovnosti a viacerým skvelým zákrokom Jaroslava Mišúra v našej bránke sa nakoniec v poslednej minúte podarilo Patrikovi Danekovi ďalším krásnym gólom rozhodnúť o našom víťazstve 3:1. V poslednom našom zápase nás čakal súboj s papierovo najslabšími hráčmi z Považskej Teplej. Hráči Domaniže jasne diktovali tempo už od úvodu. Postupne nastrieľal Denis Marko 4 góly a Patrik Danej pridal piaty. Následne dostali šancu zahrať si aj ostatní hráči zo striedačky. Zápas skončil našim víťazstvom 5:1. Nakoniec sa ukázalo, že o víťazovi skupiny sa rozhodlo už v prvom zápase. Žiaľ práve v tom sme prehrali so ZŠ Slovanská 1:4. Do okresného finále sa tak prebojovala ZŠ Slovanská, Domaniža obsadila druhé miesto, Rozkvet tretie a Považská Teplá štvrté.

            Našu školu reprezentovali: Filip Král - 7. A, Patrik Danek, Jakub Masár, Samuel Čelko, Marcel Mlyniský, Josef Matuna - 6. A, Denis Marko, Jaroslav Mišúr, Matúš Egly a Mário Rybár - 5. A.

            =MB=

        • Cezpoľný beh - okresné kolo
          • Cezpoľný beh - okresné kolo

          • Dňa 29. 9. 2015 sa naši žiaci a žiačky zúčastnili na okresnom kole v cezpoľnom behu. Súťaž sa konala tradične na ZŠ Rozkvet v Považskej Bystrici. Chlapci aj dievčatá súťažili v trojčlenných družstvách i ako jednotlivci.

            Našu školu reprezentovali: Eva Lednická - 8. A, Daniela Lednická - 8. A, Daniela Kardošová - 8. A, Juraj Masár - 9. A, Adam Kvaššay - 9. A a Lukáš Čelko - 8. A.

            Vysledky_CB_2015-2016.pdf

            =MB=

        • Múzejní pracovníci v ZŠ Domaniža
          • Múzejní pracovníci v ZŠ Domaniža

          • V dňoch 3. septembra 2015 uskutočnilo Vlastivedné múzeum v Povaţskej Bystrici v Základnej škole v Domaniži viaceré výučbové programy prostredníctvom projektu ´Múzeum v škole´, na ktorý vlastivedné múzeum získalo v roku 2015 finančnú dotáciu z Ministerstva kultúry (prostredníctvom dotačného programu „kultúrne poukazy“). Mgr. Ondřej Trnka prezentoval v programe s názvom „Motocykel - história a budúcnosť" hlavné časti motocykla, motocyklovú výrobu Považských strojární a postup pri ich vývoji a výrobe. V praktickej časti si žiaci vyskúšali skladanie modelu dvojtaktného motora a skúšali navrhnúť vlastnú farebnú schému historických motocyklov. Program bol realizovaný počas dvoch vyučovacích hodín so žiakmi I. stupňa. Zoológ múzea Ing.Tomáš Ţilinčík realizoval vzdelávací program pre žiakov II. stupňa pod názvom Jar, leto, jeseň, zima ... a jar. Pozostával z dvoch častí: teoretickej a praktickej. Teoretickú časť tvorila prezentácia, ktorá vizuálne dopĺňala prednášku o prispôsobovaniu sa zvierat svojmu životnému prostrediu. Témami boli: adaptácia živočíchov na striedanie sa ročných období, význam slnečnej energie a jej tok v prírode, vplyv prostredia na živočíchy, rozmnožovacie stratégie, potravné správanie, populačné charakteristiky, stratégie prežívania zimy a typy rodičovskej starostlivosti živočíchov. V praktickej časti bol v rámci fixácie získaných poznatkov predstavený živý jedinec užovky červenej. Na ňom sa demonštrovalo potravné správanie hadov: neschopnosť žuť, výber veľkosti potravy. Ako suchý entomologický preparát a hniezdo sa binokulárnou lupou pozoroval blanokrídly hmyz rodu Sceliphron. Bol príkladom rodičovskej starostlivosti hmyzu: samička do hniezda pre larvy pripraví paralyzovaných pavúkov. Etnografka múzea, Mgr. Petronela Rágulová, PhD., vyučovala dve vyučovacie hodiny žiakov II. stupňa. Počas prvej hodiny sa žiaci oboznámili s rôznymi oblasťami ľudovej kultúry Slovenska (odev, bývanie, strava, rodinný život). Tradičné formy kultúry žiaci mali možnosť poznať prostredníctvom vybraných artefaktov zo zbierkového fondu múzea. Počas druhej vyučovacej hodiny sa staršie ročníky oboznámili s rôznymi relígiami sveta (judaizmus, hinduizmus, buddhizmus, šintoizmus, zoroastrizmus, taoizmus, islam). Prednášajúca upozornila žiakov, že napriek rozdielom v učení a kulte musia byť vyznavači náboženstiev vzájomne tolerantní, lebo intolerancia môže viesť až k vojnovým konfliktom medzi národmi.

    • Kontakty

      • Základná škola Domaniža 103
      • Domaniža103 018 16 Domaniža Slovakia
      • Mgr. Miroslav Brveník
      • Mgr. Zuzana Dižová
      • 042/4394541 - ekonómka 0911 439 454 - riaditeľ
      • 36125814
      • 2021612010
      • Pondelok: do 15,00 - konzultačný deň pre rodičov po dohode s učiteľom Utorok: do 15,00 - Mgr. Dižová Zuzana Streda: do 15,00 - Mgr. Brveník Miroslav Štvrtok: do 15,00 - Mgr. Kovačovičová Daniela Piatok: do 15,00 - Augustínová Alena
    • Prihlásenie