• Zber papiera
          • Zber papiera

          • V týždni od 11. 4. 2016 do 15. 4. 2016 bude na našej škole prebiehať zber starého papiera. Kontajner bude pristavený pred školskou kotolňou. Papier môžu žiaci i rodičia nosiť každý deň v čase od 7:00 do 14:30. Pre najlepších zberačov je opäť pripravené množstvo cien a medzi nimi aj hlávná cena  - mobilný telefón Lenovo A369i.

            =MB=

        • Pri hrobe Daniela Jaroslava Bórika
          • Pri hrobe Daniela Jaroslava Bórika

          •  

            V rámci regionálnej výchovy v 5. ročníku sa žiaci 5.A triedy 6. apríla 2016 vybrali k hrobu slovenského národovca, tajomníka prvej SNR v revolučných rokoch 1848-1849, ktorý odpočíva na našom cintoríne. Očistili náhrobný kameň, položili naň novú kytičku a kahanec. Prečítali si text na kovovom kríži, ktorý je napísaný v latinskom jazyku a od pani učiteľky sa dozvedeli ďalšie zaujímavosti z jeho života.

        • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz
          • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz

          • V termíne od 7.03.2016 do 11.03.2016 sa konal lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz našich žiakov v stredisku Ski – Ráztoka Horná Mariková. Zúčastnilo sa ho 24 žiakov. Z toho 14 žiakov deviateho ročníka, 9 žiakov ôsmeho ročníka  a 1 žiak siedmeho ročníka. Žiaci boli rozdelení do troch družstiev podľa lyžiarskej zdatnosti. Pedagogický dozor a lyžiarsky výcvik vykonávali traja pedagógovia. Vedúcou kurzu bola Mgr. Ivana Špániková, ktorá viedla skupinu začiatočníkov s počtom 8 žiakov. Mgr. Miroslav Brveník viedol lyžiarsky výcvik mierne pokročilých – 8 žiakov a Mgr. Jana Motlová viedla skupinu pokročilých lyžiarov v počte 8 žiakov. Posledný sneh na svahu predsa len umožnil našim začiatočníkom - lyžiarom zvládnuť základy lyžiarskeho výcviku. Ostatní sa tiež dobre polyžovali, zdokonalili techniku lyžovania a užili si týždeň plný zážitkov a pekných spomienok.

        • NAJKRAJŠÍ LIST  2016
          • NAJKRAJŠÍ LIST  2016

          • Slovenská pošta je organizátorka národnej súťaže s názvom NAJKRAJŠÍ LIST  2016 na tému „Napíš list svojmu 45 ročnému ja.“. Do medzinárodného kola postúpi najpôsobivejšia z mnohých kompozícií talentovaných mladých autorov.  Na autora či autorku víťazného listu čaká pobyt v príjemnom horskom prostredí spolu s rodičmi (prípadne súrodencami). Držitelia striebornej a bronzovej pozície sa môžu tešiť na diplom, hodnotný album poštových známok a ďalšie zaujímavé ceny, venované hlavným organizátorom Slovenskou poštou, a. s. O víťazoch národného kola súťaže rozhodne komisia, zložená zo zástupcov Slovenskej pošty, a. s., a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Najkrajší list zo Slovenska bude preložený do anglického jazyka a zaslaný do Bernu na posúdenie medzinárodnou porotou. Do súťaže v triednom kole sa zapojili žiaci 6.A, 7.A, a 8.A. Podmienky však nespĺňali všetky práce, preto sme vybrali listy týchto žiakov: Michaela Martišíková, 6.A, Michaela Čelková, Nikola Jaholčíková, Veronika Lednická, Natália Zacharová, všetky 8.A.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do súťaže. Teraz budeme čakať, ako sa im bude dariť v národnom kole. Žiakov na súťaž pripravila Mgr. Helena Lednická.

          • Deň experimentov

          • Dňa 22.3.2016 sme mali Deň experimentov. Niektorí žiaci od najmladších prvákov až po najstarších deviatakov pripravili rôzne zaujímavé pokusy, ktoré predviedli celej škole. Všetkým sa nám tento deň veľmi páčil, lebo sme mohli nielen pozerať, ale aj vlastnoručne vyskúšať niektoré pokusy. Malí prváci nám ukázali presýpacie hodiny vyrobené z predmetov, ktoré bežne nájdeme v každej domácnosti. Tretiaci si pripravili elektrizovanie telies trením. Iné skupinky prezentovali malú vybuchujúcu sopku, ktorá chrlí lávu, lávovú lampu, xylofón z naplnených pohárov, lietajúcu niť, kompas, modelovanie dažďa, roboty z lega, ktoré triedia predmety podľa farby, prelievanie kvapalín, nafukovanie balóna vytláčaným vzduchom, potápača, hustotu kvapalín, tlak vzduchu. Žiaci sa na prezentáciu pokusov pripravili veľmi zodpovedne, snažili sa všetko vysvetliť a videli sme, že ich to baví.

                  Deň bol super a dúfame, že sa bude opakovať aj v budúcnosti.

            Za celú akciu bola zodpovedná p.uč. Mgr. D. Sádecká, ktorej asistovali p. zást. Mgr. G.Špániková, Mgr. M. Brveník, Mgr. D. Kovačovičová, Mgr.J. Jaššová, Mgr. J. Urbanová.

            Ďakujeme p. učiteľom i „mladým vedcom“, že pre nás pripravili skvelý tematický deň.

                                                                                           Žiaci 8.A – Veronika Lednická, Jakub Matejka,

                                                                                                       Adrián Michálek, Miroslav Svorada

        • Hodina biológie s pánom starostom F. Matušíkom
          • Hodina biológie s pánom starostom F. Matušíkom

          • 18.3. 2016 – na vyučovaciu hodinu biológie  prišiel  starosta obce Domaniža pán F. Matušík. Niekoľko dní vopred členovia kolégia Zelenej školy priniesli starostovi list. Bol plný otázok od žiakov zameraných na tému separácie odpadu. Zaujímalo ich, kam putuje separovaný odpad zo zberného dvora v Domaniži. Pán starosta hovoril aj o úskaliach separovania. Je nutné usmerniť našich spoluobčanov, aby do vriec určených na plasty, kov a tetrapaky nehádzali napr. znečistené detské plienky. Vyzdvihol dôležitosť a význam vody. Podrobne analyzoval zloženie minerálnej vody Rajec. Pramenitá voda Rajec, ktorá sa rodí v panenskej prírode Rajeckej doliny, je najprirodzenejším zdrojom tekutín na každý deň. Nízkomineralizovaná voda Rajec obsahuje len 300 miligramov minerálov na 1 liter, preto je vhodná ako základ pitného režimu pre každého človeka. Obec Domaniža je tiež zásobovaná vodou z Rajeckej doliny. Voda, ktorá tečie z našich vodovodných kohútikov, je mimoriadne kvalitná, lacná a netvorí plastový odpad, ktorý treba potom separovať.

            Pán starosta poukázal na to , ako budú finančne zvýhodňovať občanov, ktorí odpad separujú. V závere mal pripravené prezentácie a hry, kde sa žiaci dozvedeli, aký dlhý čas je treba na rozpad a rozklad niektorých druhov odpadov. V snahe predchádzať čiernym skládkam, svoju besedu pán starosta ukončil výzvou, aby žiaci využívali zberný dvor v obci Domaniža. Ďakujeme za peknú hodinu!

        • Zelená škola - Divadlo o triedení odpadu
          • Zelená škola - Divadlo o triedení odpadu

          • Žiaci 3.A triedy si pod vedením triednej pani učiteľky nacvičili divadielko pre žiakov 1.stupňa. Dňa 14.3.2016 vo svojej triede všetkým dychtivým divákom zahrali slovensko-anglickú rozprávku „Deti pomáhajú“. V ňom rodinka zajačikov našla pred svojim domčekom veľký neporiadok z odpadkov, ktoré tam zanechali neporiadni ľudia. Našťastie išla okolo pani učiteľka so svojim žiakmi, ktorí sa vybrali do lesa na prechádzku. Pretože si vážia krásu našej prírody, rozhodli sa ten neporiadok upratať. Navyše si pri triedení odpadu zopakovali aj slovíčka z angličtiny. Prítomných malých divákov naučili, že napr. „plastic bottles“ (plastové fľaše) patria medzi plasty.
            A tak naši tretiaci prostredníctvom rozprávkového príbehu poučili ostatných, že odhodené odpadky môžu niekoho zraniť (napr. zvieratká v lese) a navyše im ukázali, ako správne odpad triediť.
             

          • Pytagoriáda – okresné kolo – 2. miesto

          • 9.3.2016 sa v CVČ v Považskej Bystrici  uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Úspešní riešitelia školského kola boli pozvaní  do OK. Za našu školu sa okresného kola zúčastnili 4 žiaci. Jeden šiestak, Josef Matuna a tri siedmačky Patrícia Bolegová, Katarína Vančová a Miriam Slyšková, Tento rok sa najviac darilo Patrícii, ktorá skončila na 2. mieste. K úspechu jej blahoželáme a ostatným ďakujeme za reprezentáciu školy. Žiakov pripravila Mgr. Daša Sádecká.

        • Hodina vlastivedy na Obecnom úrade v Domaniži
          • Hodina vlastivedy na Obecnom úrade v Domaniži

          • Dňa 16.3.2016 žiaci 2.A triedy vymenili svoju triedu a lavice za kancelárie OcÚ.

            Privítali ich pracovníci  - zástupca starostu p. Ladislav Mišúr, Mgr. Danielka Augustínová a matrikárka p.Beata Beniačová v nedávno otvorenom informačno-klientskom centre. Trpezlivo odpovedali na zvedavé otázky detí, ktoré zaujímala hlavne dostavba telocvične, separácia zberu, ale aj či je riadiť obec ťažké. Potom si deti prezreli všetky kancelárie, zistili kde sa čo robí, nakukli do matričnej knihy, poobzerali si "mozog káblovej televízie" a sobášnu miestnosť.

            Obdarovaní, spokojní a hlavne múdrejší sa vrátili späť do školských lavíc.

            Ďakujeme pracovníkom  obecného úradu.

             

             

          • Pytagoriáda - okresné kolo - 4. miesto

          • Štvrtáci sa aj v tomto školskom roku zapojili do školského kola Pytagoriády. Šesť žiakov bolo úspešných a postúpili do okresného kola, ktoré sa konalo 8.3. 2016 v CVČ v Považskej Bystrici. T. Matejička sa ho nezúčastnil, pretože je na liečení v Kováčovej.

            A ako obstáli? Traja z nich sú úspešní riešitelia aj v okresnom kole: Martin Kučík, Dominik Bolega a Lukáš Valach. Najlepší bol Martin, ktorý správne vypočítal všetkých 15 príkladov. Hoci traja žiaci z iných škôl ho časovo predbehli, pre nás je víťaz! Gratulujeme! Žiakov pripravila Mgr. Iveta Slížová.

          • Biblická olympiáda - dekanátne kolo - 4. miesto

          • Zobrazuje sa 20160309_122557.jpgZobrazuje sa 20160309_122557.jpgZobrazuje sa 20160309_122557.jpg

            9.marca 2016 sa v Považskej Bystrici uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Naše žiačky - Michalela Čelková, Veronika Lednická a Valéria Jakubská obsadili 4. miesto. Žiačky pripravila Mgr. Zuzana Dižová.

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – okresné kolo - 3. miesto
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – okresné kolo - 3. miesto

          • 15.3.2016 sa v CVČ v Považskej Bystrici uskutočnilo okresné kole v prednese poézie a prózy. Našu školu reprezentovali Linda Lednická, Dominik Bolega obaja zo 4.A, Natália Lednická, 6.A, Veronika Lednická, 8.A a Bronislava Mišúrová z 9.A. Pre chorobu nemohol prísť Adam Haviar zo 6.A triedy. Najviac sa darilo Dominikovi Bolegovi, ktorý s básňou V DIVADLE od  Ivony Ďuričovej obsadil 3. miesto v 1. kategórii. K úspechu mu blahoželáme a ostatným ďakujeme za účasť. Žiakov pripravila Mgr. Helena Lednická, Mgr. Iveta Slížová, Mgr. Zuzana Dižová.

        • Beseda: Zdravé bývanie – zdravé prostredie pre život
          • Beseda: Zdravé bývanie – zdravé prostredie pre život

          • Dňa 1.3.2016 sa v našej škole uskutočnila beseda na tému „Zdravé bývanie – zdravé prostredie pre život“. Pani Marcela Dohnalová a Jarmila Švehlová nám prišli porozprávať, ako je možné doma či v škole žiť v ekologicky zdravom prostredí. Zároveň nám predstavili rad výrobkov, ktoré na rozdiel od bežne dostupných čistiacich prostriedkov neobsahujú škodlivé fosfáty, chlór, formaldehydy a perboráty. Fosfáty sa bežne nachádzajú v prostriedkoch do umývačiek riadu a z odpadových vôd sa dostávajú do vôd prírodných a prispievajú k rozvoju toxických siníc  (zelený povlak na hladine vody). Chlór, ktorý sa bežne nachádza v pracích a dezinfekčných prostriedkoch, dráždi kožu, oči i dýchacie ústrojenstvo. Navyše už v malých koncentráciách poškodzujú životné prostredie a negatívne pôsobia na baktérie v ekologických čističkách odpadových vôd. Formaldehydy sa nachádzajú v čistiacich a pracích prostriedkoch. Ide o veľmi agresívny kozervant (pridáva sa na zachovanie kvality tekutých výrobkov), ktorý vyvoláva vznik alergií, bolesti hlavy, únavu, pocit smädu, dráždi sliznicu a pod. Perborát sodný je výborné bielidlo a čistiaca zložka. Škodí však živočíchom.
            Predstavené výrobky sú vyrobené z prírodných materiálov, nie sú zdraviu škodlivé, môžu ich používať i alergici a sú ekologicky bezchybné. Navyše sú balené do recyklovateľných materiálov s veľkým dôrazom na ochranu životného prostredia. I samotné predvedené ukážky nás mohli presvedčiť o tom, že tieto výrobky dokážu odstrániť nečistoty aj bez škodlivých látok a zabezpečiť tak čisté a zároveň voňavé prostredie pre nás aj pre naše deti.

    • Kontakty

      • Základná škola Domaniža 103
      • Domaniža103 018 16 Domaniža Slovakia
      • Mgr. Miroslav Brveník
      • Mgr. Zuzana Dižová
      • 042/4394541 - ekonómka 0911 439 454 - riaditeľ
      • 36125814
      • 2021612010
      • Pondelok: do 15,00 - konzultačný deň pre rodičov po dohode s učiteľom Utorok: do 15,00 - Mgr. Dižová Zuzana Streda: do 15,00 - Mgr. Brveník Miroslav Štvrtok: do 15,00 - Mgr. Kovačovičová Daniela Piatok: do 15,00 - Augustínová Alena
    • Prihlásenie