• Najlepšia kamarátka nielen na leto

          • Je malá, veľká, štíhla i bacuľatá, vtipná, zaujímavá, ale tiež vie poradiť i naučiť. Najlepšia kamarátka na cesty, ale i pri relaxe doma, vie ťa zaujať, rozosmiať, ale i rozplakať. Že ktorá to je? No predsa kamarátka KNIŽKA.

            Počas školského roka naša školská knižnica ponúkala veľké množstvo knižiek pre malých aj veľkých. Aj v ťažkých časoch tu bola pre všetkých a napriek jej malému priestoru dokázala zaujať rozmanitým obsahom cez rozprávky, príbehy, detektívky, záhady, šport i zaujímavosti zo sveta a prírody. Až 1 594 kníh dočasne našlo domov u vás a niektoré mali vychádzku aj niekoľkokrát za sebou. Obľúbenými sa stali Zvieratká z Kúzelného lesa, Zachránené zvieratká, Hotel U zvieratiek, Smradi, Ako si vycvičiť draky, Encyklopédie zvierat, Odvážni rytieri, Bol raz jeden život, Hope, Diamantový kôň, ale i mnohé iné.

            To, čo zaujalo najviac, môžeme vidieť aj na plagátoch na tému „Z rozprávky do rozprávky, z príbehu do príbehu“, ktoré oživili chodbu našej školy. Každá trieda výtvarne spracovala to, čo počas školského roka prečítali a všetkým ukázali, že čítame radi.

            Okrem toho žiaci počas celého roka súťažili o toho najlepšieho čitateľa. Nakoniec sa ním stali 3 dievčatá. Najlepšími čitateľkami sa stali Sofia Galková zo 4.A triedySilvia Lednická z 2.A triedy za 1.stupeňDaniela Bosá z 5.A triedy za 2.stupeň. Srdečne im gratulujeme.

            A aj keď počas leta naša školská knižnica bude zatvorená, už teraz sa teší na september, kedy otvorí svoje dvere a poteší Vás možno aj novými kamarátkami knižkami.

            Mgr. Jana Urbanová

          • Testovanie 5 - vyhodnotenie

          •  Slovenský jazyk a literatúra:

              Priemerná úspešnosť v SR – národný priemer v % :  69,2  

              Priemerná úspešnosť školy v %:  75,6

                     + 6,4 %

             

            Matematika

            Priemerná úspešnosť v SR – národný priemer v % :  61,0

            Priemerná úspešnosť školy v %:  65,1

                    + 4,1 %

            Gratulujeme našim žiakom za krásne výsledky v Testovaní 5 a samozrejme poďakovanie patrí p. učiteľom za prípravu žiakov na T5.

          • Deň projektov v 4.A triede

          • Škola je o vzájomnom učení a poznávaní sa. Žiaci 4.A si pripravili krásne projekty, kde prezentovali svoje záľuby a koníčky. Naše deti zaujíma šport, kultúra, cestovanie, hudba, tanec, zvieratká...


            Projektový deň zorganizovala trieda učiteľka Mgr. Kovačovičová

          • Medzinárodná súťaž ENGLISHSTAR

          • ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k učeniu angličtiny, k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.
            V súťaži si môžu žiaci porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť uznanie.

            Dňa 5.5.2022 sa do tejto súťaže zapojili aj žiaci našej školy. Súťažilo 32 žiakov od prvého po deviaty ročník v kategóriách  Star 1, Star 2, Star 3, Star 4, Star 5, Star 6, Star 7, Star 8, Star 9. Snažili sa z plných síl ukázať, že ich angličtina baví a vedia to aj dokázať. Zdolávali jednu úlohu za druhou a nevzdávali sa.

            Za svoje vedomosti a preukázané zručnosti získali všetci žiaci diplom a darček. Až 25-tim  žiakom sa podarilo dosiahnuť výsledky nad 80% a získať diplom so zlatou medailou. Najúspešnejšou riešiteľkou z našej školy sa stala Lilienka Lapšová, ktorá v kategórii Star 1 získala 100%.

            Všetkým srdečne gratulujeme a spoločne sa tešíme na ďalšie kolo v budúcom školskom roku.

            Mgr. Janka Urbanová

             

          • Domaniža budúcnosti

          • Žiaci 5.ročníka si na hodine výtvarnej výchovy vyskúšali, aké je to byť projektovým architektom. Nie len že potrebovali dobre naplánovať, ako budú ich stavby vyzerať a aby boli dostatočne stabilné, ale museli zapojiť aj svoju fantáziu. Pretože nešlo len o taký hocijaký projekt, ale projekt vizionársky.

            Pod rukami našich piatakov začala vznikať Domaniža budúcnosti. Malí projektanti nezabudli samozrejme aj na zeleň a dostatok miesta na bývanie i nakupovanie. Mysleli samozrejme aj na vzdelanie, ale i relax a oddychové zóny. Bolo potrebné vynaložiť veľké množstvo síl i materiálu a nakoniec vznikli až 4 návrhy.
            Projektové tými si svoje projekty aj odprezentovali a snažili sa presvedčiť ostatných, prečo práve ich projekt je ten najlepší. Nakoniec sa zhodli, že všetky sú skvelé a najlepšie je ich spojiť dohromady.

            A tak vznikol úžasný projekt vízie o našej Domaniži budúcnosti. Kto vie? Možno sa pán starosta nechá inšpirovať.

            Mgr. Janka Urbanová

          • Villa Zerna 2022 - 1.miesto

          • Blahoželáme našej žiačke Eme Kardošovej zo 7. A, ktorá sa  vlastnou literárnou tvorbou  zapojila do 9. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Villa Zerna 2022, ktorú organizujú LK PoeMa v Hornom Srní, Obecná knižnica v Hornom Srní a Obecný úrad v Hornom Srní. Súťaže sa mohli zúčastniť žiaci ZŠ, študenti VŠ a dospelí zo Slovenska, s literárnymi prácami, ktoré doteraz neboli publikované a ani ocenené v iných súťažiach.

             Emka získala 1. miesto vo svojej kategórii - žiaci ZŠ 6. – 9.  ročníka – próza.

            Ocenené práce budú vydané v zborníku.

            Ďakujeme Emke za krásnu reprezentáciu školy, prajeme jej ešte množstvo literárnych nápadov a úspechov v súťažiach.

            Mgr. Zuzana Dižová

            https://www.litcentrum.sk/sites/default/files/styles/event_detail_image/public/events_images/vz.jpg?itok=ytMhIQXI

          • Biblia očami detí a mládeže

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do súťaže Biblia očami detí a mládeže. Súťaž je zameraná na zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka, na spoznávanie Svätého písma. Nejde o kopírovanie výjavov z obrázkových Biblií, ale dôležitá je nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie.

            V školskom kole zvíťazila Paulína Dižová z 9. A, na 2. mieste skončili Emka Kardošová zo 7.A a Mária Hamarová z 5.A.

            Diplom_1.doc

            Diplom_2.doc

            Diplom_3.doc

             Mgr. Zuzana Dižová

          • TAJOMSTVO GEOCACHINGU

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Geocaching - žiaci + učitelia.

            Žiaci 7.A a 9.A sa na hodine Informatiky zahrali na pátračov a naučili sa základy geocachingu.

            Čo je to geocaching?

            Geocaching je hľadanie pokladu, skrýše, tzv. kešky (z anglického cache, geocache) pomocou GPS-ka. Keška je ukrytá na súradnicami presne určenom mieste. 

            Žiaci v areály školy hľadali pomocou GPS súradníc 4 rôzne kešky, v ktorých boli ukryté indície. Na základe indícií vyriešili zadanú úlohu - hádanku.

            Za žiakmi nezaostávali ani naši učitelia I. Špániková, D. Kovačovičová a D. Paholík a M. Brveník, ktorí  sa s chuťou pustili do hľadania kešiek. Strávili sme príjemné chvíle a mnohému sme sa priučili.

            Pripravila G. Špániková.

          • Oznam školskej jedálne

          •  Z dôvodu prerušenia el. energie v školskej kuchyni dňa 17.06.2022 bude žiakom 1.a 2. stupňa zabezpečený  suchý obed / t.j. obložená bageta , ovocie , džús/. Nakoľko bude strava zabezpečená od iného dodávateľa nebude možné sa v daný deň odhlásiť zo stravy. 

             Ak niekto nemá záujem o stravu v daný deň, môže sa odhlásiť najneskôr do 15.06.2022 / t.j. streda / do 13,00 hod. Obed bude dovezený do základnej školy.

                                                                                                                    Vedúca ŠJ

          • Využívame digitálne technológie

          • Aj hodina matematiky a informatiky môže byť plná zábavy a poučenia. Potvrdia vám to žiaci 4. ročníka s pani učiteľkou Mgr. Kovačovičovou a Mgr. G. Špánikovou.

            Na hodine matematiky si žiaci pomocou tabletov precvičili: násobenie, delenie, riešili slovné úlohy a premieňali jednotky dĺžky.

            Na hodine informatiky si žiaci zahrali dobrodružnú hru Interland, určenú pre  deti od 7 do 12 rokov.

            Počas svojej cesty sa postupne žiaci naučia, ako si poradiť s hackermi, phishermi, kyberšikanou alebo zdieľaním informácií na sociálnych sieťach.

            Učme deti čeliť digitálnym hrozbám cez  gamifikáciu.

          • VÝCHOVNÝ KONCERT - Miroslav „Bruise“ Žilka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VÝCHOVNÝ KONCERT - Miroslav „Bruise“ Žilka.

            V stredu 25. 5. 2022 nám do našej školy priniesol kultúru (po dlhšej COVIDOVEJ dobe)  úžasný tanečník a choreograf M. Žilka.

            Žiaci boli unesení rôznymi tanečnými trikmi a kreáciami. Často sa prihováral žiakom, a niektorí mali  možnosť si jeho choreografiu vyskúšať na pódiu.

            Veľa sme sa naučili o rôznych štýloch tanca a spríjemnili si tak deň. Tanečníka uvádzala členka skupiny Old School Brothers Nikola Králiková. Žiaci  na konci koncertu dostali na pamiatku podpiskarty.

             Ďakujeme za  pôsobivé predstavenie, vďaka ktorému sme možno mnohí objavili svoj talent!

          • Deň experimentov - dobre vedieť v našej škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň eperimentov.

            Na vedátorov Karolov sa v utorok 24.5. premenila väčšina žiakov 5.-9. ročníka. Pod vedením učiteľov prírodovedných predmetov si pripravili množstvo pokusov, ktorými demonštrovali a vysvetľovali spolužiakom prečo je to tak.

            Bublajúca sopka, nehoriace bankovky, plávajúce telesá, ale aj roboty, ktoré sa vedia pohybovať podľa pokynov, sú len zlomkom toho, čo sme sa z úst našich žiakov dozvedeli.

            Vyvrcholením Dňa experimentov bola  spoločná fotografia na školskom ihrisku s názvom našej školičky, ktorú dronom nasnímal bývalý spolužiak Maťo Kučík.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným  za pekné a poučné dopoludnie.

    • Kontakty

      • Základná škola Domaniža 103
      • Domaniža103 018 16 Domaniža Slovakia
      • Mgr. Miroslav Brveník
      • Mgr. Zuzana Dižová
      • 042/4394541 - ekonómka 0911 439 454 - riaditeľ
      • 36125814
      • 2021612010
      • Pondelok: do 15,00 - konzultačný deň pre rodičov po dohode s učiteľom Utorok: do 15,00 - Mgr. Dižová Zuzana Streda: do 15,00 - Mgr. Brveník Miroslav Štvrtok: do 15,00 - Mgr. Kovačovičová Daniela Piatok: do 15,00 - Augustínová Alena
    • Prihlásenie